Triple sec, likér z pomarančov Laraha.

Jean-Baptiste Combier
Jean-Baptiste Combier

Tento nahorklý likér s pomarančovou chuťou budete poznať hlavne z miešaných nápojov.

Začalo to vo Francúzku.

Momentálne sú najznámejšie značky typu triple sec napríklad Grand Marnier, Curaçao a samozrejme Cointreau. Všetko sa začalo v roku 1834 vo Francúzku, kde Jean-Baptiste Combier po prvýkrát pripravil tento nahorklý likér. Názov triple sec má teda pôvod vo francúštine. Triple znamená trikrát a poukazuje na to, že likér je trikrát destilovaný, slovo sec znamená suchý.

Niekedy zlatý, niekedy nie?

Najkvalitnejšie likéry typu Triple sec sa pripravujú z brandy alebo dokonca koňaku. Tieto dávajú výslednému produktu zlatistú farbu, takže likér túto farbu nezískava zrením v sudoch, tak farbu získal koňak, ktorý je zložkou Triple sec. To, že má likér zlatistú farbu nemusí zákonite znamenať, že je kvalitný. Toto zafarbenie sa tu dá získať aj pridaním karamelu, inak by bol produkt číry.

Pomaranče Laraha
Pomaranče Laraha

Pomaranče, ktoré sa nejedia.

Okrem kvalitného brandy, či koňaku je najdôležitejšou ingredienciou pri príprave Triple sec sú pomaranče „Laraha“, z ostrova Curaçao, ležiaceho v južnej časti Karibiku. Používa sa vysušená kôra z týchto pomarančov a tá dáva nápoju typickú chuť a vôňu. Plod sa nekonzumuje a teda kôra je najdôležitejšou časťou týchto citrusov.

Grand Marnier
Grand Marnier

Ako si Triple sec vychutnať.

Ako som už spomínal, používame Triple sec ako zložku mnohých kokteilov, tiež je pre svoju nahorklú chuť skvelým digestivom. Ideálne je podávanie na ľade. Stretávame sa s ním v notoricky známych miešaných drinkoch ako Margarita, Long island iced tea, Cosmopolitan, ale aj short drinku B52 (Grand Marnier).

One thought on “Triple sec, likér z pomarančov Laraha.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *