Hosť nieje zákazník, hosť je proste hosť!

Barman a jeho hostia
Barman a jeho hostia

Vo všetkých barmanských príručkách sa opakuje výraz „pohostinnosť“, ale mám pocit, že zabúdame v praxi, čo to znamená. Určite nieje cestou prehnaná, až kontraproduktívna pohostinnosť, keď ľuďom dáte pomaly aj vlastný plat a živiť vás bude ich radosť (niektorí to očakávajú).
Mne pomáha pochopiť, čo je pohostinnosť v bare jednoduchá vec, beriem ľudí ako hostí, v bare máte hostí narozdiel od potravín, obchodu s oblečením alebo autoservisu, kde sú zákazníci, v bare sú hostia!

Nepotrebujete byť vyštudovaný psychológ, ani brilantný biznismen, aby sa k vám ľudia vracali a nosili vám svoje peniaze. Berte každého, kto ku vám do baru vojde ako hosťa, ktorý vás navštívil u vás doma. Doma by ste hosťovi neponúkli obschnuté ovocie alebo špinavý pohár. Zvykne sa hovoriť, že nedáš hosťovi to, čo by si neskonzumoval sám, nieje to celkom presné a určite mi dajú za pravdu všetci tí, čo už dopíjali nakysnuté víno alebo skoro čierny banán, lebo jedlo sa proste nevyhadzuje. Ale hosťom u vás doma by ste neponúkli nič, čo by nebolo úplne stopercentné. Myslite na to a nikdy nerobte ústupky v kvalite.

Prvý dojem je dôležitý

Niekto klope na dvere, prví priatelia už prichádzajú na tvoju oslavu, práve si sa pohádal so ženou, ale oni za to nemôžu a ty ich vítaš úsmevom a pekným slovom, lebo sú to tvoji hostia. Nájdi si čas na úsmev, aj keď vítaš hostí v bare, pozri im pritom do očí, necháva to skutočne dobrý dojem. Zaujímaj sa o ľudí (oslavujete dnes niečo?), ponúkaj im špeciality, kľudne aj to čo chutí konkrétne tebe (ľudia sú radi, keď si nemusia vyberať sami), jednoducho si uvedom, že sú to tvoji hostia, bar je tvoj dom a oni tvoji hostia, ktorí, ak odchádzajú šťastnejší ako keď prišli, nezabudnú sa ti odmeniť v podobe tringeltu.

Tvorte komunitu

Skúste zachytiť krstné meno hosťa a nebojte sa ho v ďalšej komunikácii použiť, nieje väčšia pocta pre človeka ak ho oslovíte menom, okamžite mu to zdvihne ego a pocit dôležitosti. Zoznamujte štamgastov medzi sebou, presne tak ako by ste to robili na party u vás doma. Veľa ľudí chodí do baru s cieľom zoznámiť sa s novými ľuďmi a vy im to výrazne uľahčíte. A hlavne, budujete komunitu!

Baru zdar, barmanovi obzvlášť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *