Jim Beam, splnený americký sen.

Jacob Beam
Jacob Beam
Jim Beam logo
Jim Beam logo

V 18. storočí sa do Ameriky sťahovalo množstvo Európanov, ktorý osídľovali územie, jedným z nich bol aj Nemec Johannes Jacob Boehm, ten si neskôr zmenil priezvisko na viac americké, Beam. Johannes sa usídlil v v Kentucky a veľmi rýchlo zistil, že sa tu skvelo darí obilninám. Preto začal pestovať kukuricu a obilie a tie začal neskôr využívať na destiláciu. Prvým vážnym míľnikom značky Jim Beam bol rok 1795, kedy začal Johannes predávať svoju whisky a nazval ju Old Jake Beam. Túto whisky pripravoval vo svojom liehovare Old Tub.

Nová krv.

V roku 1820 sa na čelo firmy dostáva syn Jacoba, David, v tej dobe 18 ročný chlapec. To však značke neublížilo, práve naopak. David čoskoro presunul liehovar do mesta Nelson County, tade totiž už viedla železničná sieť, tým sa samozrejme zvýšili možnosti distribúcie jeho skvelej whisky.

James Beam
James Beam

Jim na scéne.

Rast značky zbrzdila až americká prohibícia, po ktorej skončení stál v čele podniku plukovník James B Beam. Ten presunul podnik do mesta Clermont v Kentucky a whisky premenoval podľa seba, na dnes známy Jim Beam bourbon. V roku 1935 založil spolu s Jeremiahom Beamom spoločnosť James B Beam Distilling Company. Už čoskoro sa však Jeremiah stáva jediným vlastníkom. Ten zakladá v roku 1954 ďalší liehovar neďaleko Bostonu v Kentucky a v tej dobe spolu s Jimberlainom Josephom Quinnom naďalej zveľaďuje značku.

Rastie a rastie…

Booker Noe bol v roku 1960 menovaný za majstra miešača pre fabriku pri Bostone a v roku 1987 bola dokonca uvedená na trh nová značku bourbonu Booker’s, ten niesol jeho krstné meno. Tento bourbon bol prvým, ale zďaleka nie posledným, ktorý firma priniesla na trh a nenesie meno Jim Beam. Spoločnosti patrí napríklad aj celosvetovo najpredávanejší prémiový bourbon Knob Creek. Ten je pomenovaný podľa potoka, pri ktorom sa hrával malý Abraham Lincoln. Holdingová spoločnosť Jim Beam Global vlastní množstvo značiek alkoholu a vín.

Knob Creek
Knob Creek

Bourbon

Bol teda Jim Beam whisky alebo bourbon alebo čo? Bola to whisky a bol to bourbon. Bourbon je totiž druh whisky, kde pri príprave bola použitá kukurica. Minimálne množstvo kukurice v slade je presne určené, pretože bourbon má samozrejme ochrannú známku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *