Mojito, pravdepodobne neviete ako sa vyslovuje.

Francis Drake
Francis Drake
Aguardiente
Aguardiente

Momentálne asi najznámejší kokteil nevznikol ako väčšina iných, vznikal skôr postupným vývojom.

„El Draque“

Nápoj podobný Mojitu vznikol už 16. storočí a jeho zaužívaným názvom bol „El Draque“. Tento kokteil namiešal ako prvý anglický korzár Richard Drake a skladal sa z cukru, limetky, mäty a Aguardiente, čo bol nerafinovaný predchodca rumu. Richard tento drink pomenoval podľa známeho piráta a zároveň svojho nadriadeného Francisa Drakea. Tento nápoj dobre chutil a preto si ho ľudia skoro obľúbili a vďaka zámorským výpravám sa rozšíril do množstva latinskoamerických zemí. Kto prvý nahradil Aguardiente skutočným rumom, nieje známe, stalo sa tak až na začiatku 20. storočia.

Možno ste nevedeli o názve.

Pôvod názvu Mojito je odvodený pravdepodobne od pálivej omáčky „mojo“, alebo od španielskeho „mojar“, čo znamená „navlhčiť“. Názov Mojito sa veľmi často zle vyslovuje, v španielčine sa síce „j“ vyslovuje ako „ch“ a tu vzniká mylné „mochito“. Tento drink totiž pochádza z Kuby a tu sa na rozdiel od Španielska „j“ vyslovuje ako „h“, čiže správne čítame „Mohito“.

Mojito
Mojito

Ako na to?

Recept na tento letný kokteil je jednoduchý, ale ak si nedáte pozor na detaily, môžete ho ľahko pokaziť.

Potrebujete: 4 cl Bacardi svetlý rum, 1/2 limetky, 2 lyžice trstinového cukru, 10 lístkov mäty, sóda
Postup: do pohára typu „highball“ dáme na mesiačiky narezanú polku limetky, pridáme cukor a s mažiarom poriadne vytlačíme limety. Pridáme mätu a opatrne na ňu viac krát zatlačíme mažiarom, nechceme ju roztrhať na malé kúsky. Pridáme rum, nadrvený ľad a s trochou sódy poriadne premiešame. Dolejeme sódou a opäť, ale už len jemne miešame.

Tip: Keď na konci dolievame sódou, necháme v pohári trochu miesta, aby sme mohli nakoniec podľa potreby Mojito dochutiť, buď cukrovým sirupom alebo limetkovou šťavou.

One thought on “Mojito, pravdepodobne neviete ako sa vyslovuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *