13 krokov ako byť lepší barman.
Človek sa učí celý život, pre barmana to platí dvojnásobne, ale existuje pár vecí, ktoré by podľa mňa mal vedieť barman už prvý deň v práci.
- Jedna ruka pracuje, druhá upratuje. Snažte sa mať za barom vždy poriadok a samozrejme čisto, výrazne tým zrýchlite svoju prácu a dojem hostí.
- Privítajte svojich hostí. Niekedy je demotivujúce, keď vám odzdraví každý piaty človek, ale myslite stále na to, že sú to vaši hostia.
- Pamätajte si štamgastov. Najmä na nich stojí váš podnik, snažte sa pamätať si stálych hostí, zachyťte ich meno a tvorte komunitu.
- Budte dobrý poslucháč. Ak vám na bare sedí hosť a chce sa vyrozprávať, dajte mu tú možnosť. Aj to tvorí jeho celkový zážitok z návštevy baru.
- Buď dobrý člen týmu. Aby bar bežal ako má, je dôležitá spolupráca všetkých členov personálu, musíte fungovať ako jeden organizmus a to znamená, že barman musí vedieť o problémoch na rajóne a obsluha zas o tom, že sa minuli limetky.
- Majte ingrediencie vždy doplnené. Príprava je kráľ, majte vždy pripravený dostatok surovín. A ak sa vám počas zmeny niečo minie, využite kľudnejšiu chvíľku a doplňte si zásoby.
- Majte prehľad vo vašej ponuke. Snažte sa vedieť ceny aspoň najpredávanejších drinkov a samozrejme buďte vždy informovaný o zmenách v menu.
- Buď reprezentatívny, ale v rámci pohodlia. Obliekajte sa pohodlne, ale zároveň reprezentujte. Tepláky sú pohodlné, ale aj to ako vyzeráte tvorí zážitok hostí.
- Za každú cenu zostaň priateľský. Barman je veľmi komplexné povolanie, okrem znalosti mixológie ste aj filozof, psychológ a oveľa viac… Často prichádzate do styku s agresivitou a hrubosťou, snažte sa ale odpovedať vždy priateľsky a trpezlivo.
- Dajte čakajúcim hosťom najavo, že o nich viete. Často sa vám stane, že nebudete stíhať uspokojiť všetkých hostí okamžite, ukážte im, že o nich viete a naznačte, že sa im o chvíľku budete venovať. Ak nie sú blízko vás a neviete im to povedať, urobte to prostredníctvom pohľadu, posunku.
- Poďakujte, vždy, keď sa dá. Odsunie sa hosť, aby ste mohli prejsť, podá vám prázdny pohár, odsunie mobil, aby ste mali kam položiť drink? Oceňte ho poďakovaním. A v neposlednej rade poďakujte mu za návštevu vášho baru.
- Poznajte to čo predávate. Toto je absolútny základ ak chcete byť dobrý barman. Nevedieť rozdiel napríklad medzi single malt a blended whisky, keď ich máte v ponuke je vyslovene hanba. A stupienok vyššie je vedieť históriu koktailov, alebo nejakú historku s nimi spojenú.
- Buďte originálny aj v bežných veciach. Snažte sa byť iný ako konkurencia, vytvárajte vlastné drinky, sirupy, dajte si záležať na zdobení koktailov…