13 krokov ako byť lepší barman.

Dobrý barman
Buď dobrý barman a pracuj na sebe.

Človek sa učí celý život, pre barmana to platí dvojnásobne, ale existuje pár vecí, ktoré by podľa mňa mal vedieť barman už prvý deň v práci.

  1. Jedna ruka pracuje, druhá upratuje. Snažte sa mať za barom vždy poriadok a samozrejme čisto, výrazne tým zrýchlite svoju prácu a dojem hostí.
  2. Privítajte svojich hostí. Niekedy je demotivujúce, keď vám odzdraví každý piaty človek, ale myslite stále na to, že sú to vaši hostia.
  3. Pamätajte si štamgastov. Najmä na nich stojí váš podnik, snažte sa pamätať si stálych hostí, zachyťte ich meno a tvorte komunitu.
  4. Budte dobrý poslucháč. Ak vám na bare sedí hosť a chce sa vyrozprávať, dajte mu tú možnosť. Aj to tvorí jeho celkový zážitok z návštevy baru.
  5. Buď dobrý člen týmu. Aby bar bežal ako má, je dôležitá spolupráca všetkých členov personálu, musíte fungovať ako jeden organizmus a to znamená, že barman musí vedieť o problémoch na rajóne a obsluha zas o tom, že sa minuli limetky.
  6. Majte ingrediencie vždy doplnené. Príprava je kráľ, majte vždy pripravený dostatok surovín. A ak sa vám počas zmeny niečo minie, využite kľudnejšiu chvíľku a doplňte si zásoby.
  7. Majte prehľad vo vašej ponuke. Snažte sa vedieť ceny aspoň najpredávanejších drinkov a samozrejme buďte vždy informovaný o zmenách v menu.
  8. Buď reprezentatívny, ale v rámci pohodlia. Obliekajte sa pohodlne, ale zároveň reprezentujte. Tepláky sú pohodlné, ale aj to ako vyzeráte tvorí zážitok hostí.
  9. Za každú cenu zostaň priateľský. Barman je veľmi komplexné povolanie, okrem znalosti mixológie ste aj filozof, psychológ a oveľa viac… Často prichádzate do styku s agresivitou a hrubosťou, snažte sa ale odpovedať vždy priateľsky a trpezlivo.
  10. Dajte čakajúcim hosťom najavo, že o nich viete. Často sa vám stane, že nebudete stíhať uspokojiť všetkých hostí okamžite, ukážte im, že o nich viete a naznačte, že sa im o chvíľku budete venovať. Ak nie sú blízko vás a neviete im to povedať, urobte to prostredníctvom pohľadu, posunku.
  11. Poďakujte, vždy, keď sa dá. Odsunie sa hosť, aby ste mohli prejsť, podá vám prázdny pohár, odsunie mobil, aby ste mali kam položiť drink? Oceňte ho poďakovaním. A v neposlednej rade poďakujte mu za návštevu vášho baru.
  12. Poznajte to čo predávate. Toto je absolútny základ ak chcete byť dobrý barman. Nevedieť rozdiel napríklad medzi single malt a blended whisky, keď ich máte v ponuke je vyslovene hanba. A stupienok vyššie je vedieť históriu koktailov, alebo nejakú historku s nimi spojenú.
  13. Buďte originálny aj v bežných veciach. Snažte sa byť iný ako konkurencia, vytvárajte vlastné drinky, sirupy, dajte si záležať na zdobení koktailov…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *