Infúzie, cesta k originalite.

Infúzia vodky a ananásu.

Veľmi obľúbenou technikou, ktorou viete ponúknuť hosťom originálne spirity je infúzia. Ide o prepojenie chuti ovocia, korenín atď so spiritom. Pre svoju neutrálnu chuť a farbu je ideálna na počiatočné pokusy vodka, ale vhodné infúzie poznáme už aj z komerčnej oblasti. Napríklad Legendarium rum infuzovaný hrozienkami alebo Malibu rum s ananásom a kokosom.

Riaďte sa pri vašich infúziách hlavne logikou, nie všetko sa totiž hodí ku všetkému, alebo nie každá infúzia má zmysel, napríklad pri výrobe ginu sa používajú takzvané botanicals, čo je zmes rôznych bylín a korenín a teda infúzia s jednou už raz použitou koreninou veľmi zmysel nedáva. Na začiatok sa môžete riadiť tabuľkou:

Spiritsurovina
Tequila, Mezcalchilli, uhorka, grapefruit
Gincitrusová kôra, uhorka
Whiskyškorica, nové korenie, vanilka, zázvor, med, sušená pomarančová kôra alebo jablká
Rumrôzne druhy ovocia

Malá pomôcka pri uvažovaní o novej infúzii. Dajte si do úst prísadu, ktorú chcete použiť, chvíľu ju v ústach podržte a potom zapite zamýšľaným alkoholom, ak vám tá chuť bude vyhovovať, pravdepodobne budete spokojný aj s výsledkom infúzie.

Infúzia prebieha približne 3 až 5 dní. Počas tejto doby držte alkohol na tmavom mieste pri izbovej teplote. Z času na čas zmes pretrepte a ochutnajte. Ochutnávajte až do doby, keď vám intenzita chuti bude vyhovovať. Ale rátajte s tým, že cca. po týždni dosiahnete maximálnu intenzitu chuti.

Pár tipov na záver:

  • Pri používaní papričiek myslite na to, že farbu a chuť dodáva paprička a štipľavosť semienka.
  • Pri dlhších ingredienciách ako napríklad vanilkový lusk, ich narežte na menšie kúsky. Uvolní sa intenzívnejšia chuť.
  • Ak je to možné, ovocie používajte sušené, jeho chuť je omnoho intenzívnejšia a tým pádom aj výsledok lepší.
  • Naopak pri bylinkách je lepšie používať čerstvé, nie len kvôli chuti, ale predídete znečisteniu spiritu sedimentami.
  • Aj keď vhodných ingrediencií je veľa, nie sú vhodné všetky. Napríklad syr vám vyslovene neodporúčam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *