Bacardi, navždy sa zmenil pohľad na rum.

Don Facundo Bacardi
Don Facundo Bacardi

Ešte v 19. storočí bol rum drsný a hrubý nápoj považovaný za pitie pre pirátov a v slušnom podniku by ste rum hľadali márne. Všetko však zmenil jeden muž Don Facundo Bacardi Masso, narodil sa v roku 1814 v Katalánsku, a keď bol ešte dieťa, jeho rodina emigrovala do Santiago de Cuba. Z dona Facunda sa neskôr stal obchodník s vínom a samozrejme stal sa znalcom v ochutnávaní a posudzovaní vín. Vo voľnom čase však začal experimentovať s rumom, s jeho destiláciou, výberom surovín a ich kvasením a aj filtráciou. Ako som už spomenul, rum bol v tej dobe drsný nápoj. Don Bacardi ako prvý prefiltroval svoj rum cez aktívne uhlie, čím ho zjemnil, dokonca nechával svoje rumy zrieť v sudoch. Takto pripravené rumy ktoré vďaka jeho vycibrenej chuti, doviedol k vynikajúcej kvalite, sa čoskoro stali veľmi obľúbenými medzi jeho priateľmi.

Ponúkol to verejnosti.

Bacardi
Bacardi

Don Facundo Bacardi v tomto svojom novom produkte zbadal podnikateľskú príležitosť a spolu s bratom Josém kúpil malú, plechom pokrytú pálenicu, kde mal destilačný prístroj z medi a liatiny – v španielčine nazývaný alambique. A tu v roku 1862 začal vyrábať svoj rum filtráciou cez aktívne uhlie zbavený nečistôt a dokonca zrejúci v sudoch. Tento destilát mal doteraz nepoznanú chuť, bol jemný a prekvapivo chutný. Tento podnik bol už od začiatku rodinný a takým ostal dodnes, postupom času musela rodina Bacardi prekonať viaceré úskalia, a dokonca utiecť do exilu v Portoriku. To sa stalo, keď sa k moci na Kube dostal Fidel Castro a ten znárodňoval podniky na Kube, Firma sídli v tomto exile dodnes. Momentálne je na čele už ôsma generácia rodiny.

Netopier v logu.

Charakteristickým je pre rumy Bacardi netopier v ich logu. Ten sa tam dostal v roku 1862, keď kúpil don Facundo svoj prvý liehovar, v jeho krove žila rodinka netopierov kaloňov. Tie boli podľa Kubáncov znakom šťastia a rodiny a preto žena dona Facunda, Amalia Lucía Victoria Moreau prišla s návrhom, aby sa tento netopier stal ich znakom. Ľahko zapamätateľný znak bol v tej dobe dôležitý, pretože bola stále vysoká miera negramotnosti. Don Bacardi tento nápad podporil a netopiera majú od tej doby na každej svojej fľaši. Rodinku netopierov, ktorá im tento nápad vnukla nechali v pálenici ďalej žiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *