Tom Collins, poznáte sa?

New York 1874
New York 1874

Kokteil Tom Collins u nás síce nieje známy, ale vo svete je veľmi obľúbený spája chuť citróna a ginu. Mnohých by možno napadlo, že kto iný ho prvý raz namiešal ako práve Tom. Veru, nieje tomu tak. Autor tohto kokteilu nieje známy, ale prvý raz jeho recept uverejnili v Barmanskej príručke Jerryho Thomasa v roku 1876. Podľa legendy ho prvý namiešal dôvtipný barman, ktorého sa už po niekoľký krát pýtali na Toma Collinsa.

Kto to teda bol?

Tom Collins, na ktorého počesť je pomenovaný tento kokteil bol… Vlastne nebol. Išlo o fiktívnu osobu, v roku 1874 totiž v New Yorku koloval vtip alebo skôr nachytávka, v ktorej vystupoval. Išlo o to, že ste sa kamaráta spýtali, či pozná Toma Collinsa. Ten odvetil, že nie, že to meno mu vôbec nič nehovorí a vy ste pokračovali, že by ho poznať mal, keďže o ňom vo vedľajšom bare zvykne hovoriť nepekné veci. Pointa je asi jasná. Tento vtip bol v New Yorku veľmi obľúbený a veľmi rýchlo sa šíril.

Tom Collins
Tom Collins

A čo bratia?

Tento obľubený kokteil sa dočkal aj viacerých twistov, kde je nahradený gin iným alkoholom.

John Collins – bourbon alebo žitná whiskey
Michael Collins – írska whiskey
Juan Collins – tequila
Ivan Collins – vodka
Ron Collins – samozrejme rum

Ako na to?

Potrebujete: 4 cl Gin Beefeater, 3 cl citrónová šťava, 2 cl cukrový sirup, 2 streky Angostura, sóda
Postup: Do shakeru dáme ľad, gin, citrónovú šťavu a cukrový sirup a pretrepeme. Do pohára typu collins nalejeme túto zmes, dolejeme sódou a pridáme dva streky Angostury.

Tip: Ak nemáte bitter Angostúra, môžete ho vynechať, ale výborne zvýrazní chuť kokteilu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *