Cider, zoznámte sa.

Cider v minulosti
Cider v minulosti

Cider, je nápoj vyrábaný riadenou fermentáciou (kvasením) jablčného muštu. Kvasením sa cukor jabĺk premieňa na alkohol za pomoci kvasiniek, tie sa v jablčnej šťave prirodzene nachádzajú. Na jeho výrobu je možné použiť akúkoľvek odrodu jabĺk, ale pestujú sa aj špeciálne odrody jabĺk určené výlučne na výrobu cideru. Cider je obľúbený vo viacerých oblastiach Európy, najmä v Írsku, Španielsku, Francúzku v oblasti Normandia a najobľúbenejší je vo Veľkej Británii, kde je najväčšia spotreba cidera na obyvateľa. Podobne ako pri víne aj cidery existujú sladké alebo suché, majú rôzny obsah alkoholu (3%-9%), a tiež inú farbu alebo čírosť. Či bude cider suchý alebo sladký závisí od druhu použitých jabĺk. Cider konzumovaný v rozumnom množstve má liečivé účinky, ktoré poznal a propagoval dokonca Hippocrates už okolo roku 400 p.n.l.

Strongbow
Strongbow

Tak kto ho vynašiel?

Konkrétne meno vám žiaľ neprezradím pretože predchodca cidera bol známy už okolo 6500 p.n.l., čo dokazujú archeologické objavy, ktorými sa zistilo, že už v tej dobe ázijské a európske kultúry spracúvali jablká na predchodcu cideru. ľudia sa postupom času zdokonaľovali v chemických procesoch a dá sa povedať, že modernú podobu získal cider niekedy v 16. storočí. V tej dobe boli najvýnamnejší producenti vo francúzskej oblasti Normandia, táto oblasť je známa pre svoju jablkovú pálenku Calvados. Cider sa rýchlo rozšíril aj do Anglicka a Ameriky.

Najznámejšia značka cideru u nás je Strongbow, vyrába už od roku 1962 a patrí pod značku H. P. Bulmer, čo je najväčší producent ciderov na svete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *