Vodka, kde vlastne vznikla?

Vodka v politike
Vodka v politike

Bezfarebná, bez výraznej chuti a vône, napriek tomu je vodka známa ľuďom na celom svete.

Niečo z histórie.

Pôvod vodky je nejasný a jeho odhaleniu nepomáha áno to, že sa o pôvode háda hneď viacero štátov. Poľsko, Fínsko, Švédsko a samozrejme Rusko sa nazývajú domovom tohto nápoja. Najbližšie k pravde sú pravdepodobne rusi, prvé písomné zmienky o vodke pochádzajú zo 14. storočia z Ruska. Už v cárskom Rusku bola vodka dôležitým artiklom nielen v spoločnosti, ale aj v politike. Vodka jednoducho patrila na večierky cárskeho dvora. Zaujímavé je, že až do 18. storočia mala vodka približne 20% alkoholu oproti dnešným 40% to bol teda veľký rozdiel. Tu sa aspoň čiastočne dá vysvetliť pôvod názvu vodka, čo znamená „voda“ a pochádza zo slovanských jazykov.

Finlandia
Finlandia

Ako sa vyrába.

Tradične sú základné suroviny na výrobu vodky obilie a zemiaky, avšak vodka sa vyrába aj z cukrovej repy alebo ovocia. Rôzne národy používajú rôzne suroviny pri výrobe, jedine Rusko nemá žiadnu prioritnú surovinu, ich spotreba je obrovská a tak sa hovorí že pri výrobe používajú to, čo majú práve po ruke. Vo Fínsku používajú jačmeň, vo Švédsku žito, v Poľsku zemiaky. Technologický postup výroby sa začína tým, že sa základná surovina rozdrví na malé kúsky a nechá sa kvasiť. Vzniknutá kvapalina sa niekoľko krát destiluje a tým sa získava čistý alkohol. Výsledná kvapalina sa musí ešte vyčistiť a na to sa používa najčastejšie aktívne uhlie, cez to sa nechá vodka prekvapkať a tým sa vyčistí. Po tomto procese máme čistú vodku, ale tá je príliš silná, obsahuje aj 80% alkoholu a preto sa ešte riedi vodou. Takúto vodku už môžeme plniť do fliaš, ale väčšina sa pred tým ešte mieša s inými druhmi (blended vodky).

Rusi a Vodka
Rusi a Vodka

Ako si vodku vychutnať.

Vodka sa pije väčšinou čistá, čo nemusí pasovať každému, keďže vodky majú vysoký podiel alkoholu (40%-60%). Podáva sa dobre vychladená, ale neodporúča sa ďalej riediť s vodou, čiže podávať s ľadom. Sklo vhodné pre servis vodky je klasický „panák“ alebo „whiskáč“.

Bar bez vodky? Nezmysel!

Najväčšiu popularitu získala vodka vďaka kokteilom, to že nemá výraznú chuť ani farbu je pre prípravu kokteilov ideálne. Nájdeme ju napríklad v Cosmopolitan, Sex on the beach, White russian a mnohých ďalších.

A nakoniec ešte jedna zaujímavosť od domove vodky Rusku, tu je podľa oficiálnych informácií až 19% obyvateľov závislých na tvrdom alkohole, čiže Vodke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *