Jedlé kvety, dokonalá dekorácia.
Jedlé kvety nie sú ničím exotickým, aj keď v barovom svete sa stále pomerne málo využívajú. Pozrime sa na to, ktoré kvety sa dajú konzumovať a tak aj využiť na dekoráciu kokteilov.
Najskôr by sme si mali povedať pár dôležitých informácií.
– Nepoužívajte kvety z kvetinárstva. Je to jednak drahé a takéto kvety sú často chemicky ošetrené.
– Konzumujú sa vo väčšine prípadov len okvetné lístky.
– Kvety skladujte vo vzduchotesných nádobách na mokrých obrúskoch. Vydržia tak aj vyše týždňa.
Jedlé kvety:
– Levanduľa (sladko pikantné)
– Kapucínka (ostro pikantné)
– Ruža (výrazne aromatické, jedlé sú všetky odrody)
– Kvety cukety a tekvice (sladká)
– Fialky (sladké)
– Pažítka, cesnak
– Nechtík (korenisté)
– Rukola (jemne pikantné)
– Bazalka (podobná chuť ako listy)
– Borák (uhorková chuť)
– Klinček (sladké a aromatické)
– Chryzantéma (štipľavá chuť)
– Citrusy (veľmi aromatické)
– Ibištek (kyslastá chuť)
– Ďatelina (sladký nádych)
– Fuksia (pikantné)
– Aksamietnica (korenistá až horká)
– Margaréta
– Púpava (mladé kvety majú medovú príchuť)