Brandy nie je koňak, koňak je brandy.

Brandy
Brandy

Každý koňak je brandy, ale nie každé brandy je koňak. Túto úplne logickú vetičku som prvý raz počul od môjho lektora ešte na barmanskom kurze. Ak si teda veľmi jednoducho odpovieme na otázku, čo je brandy, je to vínny destilát. Už v dávnych dobách sa z vína pálila pálenka, dôvody boli hlavne dve. Prvým bolo to, že okolo 12. storočia sa platila daň za objem alkoholu a preto ak sa vypálila vínna pálenka, mala menší objem a neskôr sa riedila vodou. Druhým dôvodom bolo, že trvanlivosť pálenky bola dlhšia ako to bolo u vína. To ocenili hlavne moreplavci prevážajúci víno po mori dlhé týždne. Legenda hovorí, že práve moreplavci prišli na to, že keď vypálené víno skladovali v drevených sudoch, pálenka tam dozrela a chutila omnoho lepšie. A takto náhodou vzniklo brandy. Názov brandy pochádza z holandského slova brandewijn, čo sa dá preložiť ako ohnivé víno.

Ako sa vyrába brandy?

Napoleónka
Napoleónka

V jednoduchosti sa brandy vyrába z bobúľ vínnej révy, z hrozna sa urobí víno a to sa následne destiluje a necháva zrieť v dubových sudoch (najmä po sherry). Niektoré brandy kvôli spestreniu chuti zreje hneď v niekoľkých sudoch. Kvalita brandy je priamo závislá od dĺžky zrenia destilátu, môže to byť aj niekoľko desaťročí. Ak je však už brandy vo fľaši, jeho zrenie nepokračuje. Výsledný produkt máva z pravidla okolo 40% alkoholu.

Je koňak brandy?

Vráťme sa k prvej vete a teda ku koňaku. Ten je vlastne najznámejšie brandy a na názov koňak má právo, pretože sa vyrába v oblasti mesta Cognac, v presne určenej oblasti kde sa hrozno aj pestuje.

Pitie brandy má svoje pravidlá.

Pozrime sa ešte na to ako sa vlastne brandy pije. Brandy sa pije z pohára takzvanej „napoleónky“, laicky ho vieme popísať ako pohár na červené víno s krátkou stopkou. Narozdiel od vína pohár držíme nie za stopku ale za telo, tak dochádza jemným nahrievaním brandy dlaňou a tým uvoľňovanie arómy. Brandy sa má podávať s teplotou zhruba 19 stupňov Celzia. Niektorí ľudia si zvykli na podávanie v zohriatom pohári, ale to má za dôsledok prirýchle uvoľnenie arómy. Brandy sa popíja v malých dúškoch a necháva sa rozplynúť v ústach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *