Pepermintový likér, zelená do piva.
Tento likér je doslova legendou československých krčiem. Azda nikde inde na svete nieje tento zelený likér taký obľúbený ako u nás a hlavne v Čechách.
Ako sa „zelená“ vyrába.
Výrobný proces sa líši od jedného výrobcu ku druhému. U nás sú známe hlavne lacnejšie verzie, tu je použitý destilát z rôznych poľnohospodárskych plodín. Ten je následne premiešaný s mätovým olejom a dosladený cukrom. Potom už môže byť plnený do fliaš. Existujú však aj kvalitnejšie verzie pepermintiek, pri tých sa ako základ používa vínny destilát a v tom sa macerujú lístky mäty. Tak získava destilát chuť a arómu mäty.
Ešte je nutné dodať, že výsledný likér obsahuje z pravidla 20% alkoholu.
Pije sa to ešte vôbec?
Za posledné roky, ako ste určite postrehli, sa šíri istá retro vlna medzi mladými a na tej sa vezie aj pepermintka. Podľa štatistík likériek, predaj tohto likéru výrazne stúpol a stretávame sa s ním stále viac aj v podnikoch. Asi najznámejšia forma podávania „zelenej“ je priamo v pive. Načapujeme pivo približne do polovice pohára, opatrne vložíme panák pepermintky a pivko dočapujeme, tak dostávame Magické oko.